dijous, 8 de juliol del 2010

Assemblea Oberta: I després de les cassolades què?

Assemblea Oberta de l'Assemblea Ciutadana "Que la crisi la paguin els rics" de Lleida
dimecres 14 de juliol

a les 20h al CSA La Maranya (C/ del Parc, nº13)

Les cassolades contra les retallades socials i la Reforma Laboral s'han acabat. Han estat set cassolades, set setmanes consecutives, en que desenes de ciutadans hem expressat el nostre descontent amb les mesures que s'estan prenent per pal·liar la crisi econòmica. Diferents entre nosaltres però amb un mínim comú denominador: no estem disposades a acceptar que la crisi sigui l'excusa per retallar drets socials i laborals i plantegem que no hem de ser els treballadors qui suportem el cost d'una crisi causada per un sistema econòmic explotador i especulador. Ara és moment per la reflexió: Valorem allò fet i sobretot preparem-nos per nous reptes. Amb la voluntat que tots aportem la nostra visió respecte com continuar encaminant aquesta lluita a Lleida, et convoquem a l'Assemblea Oberta que l'Assemblea Ciutadana celebrarà el dimecres 14 de juliol. Vine i digues la teva!

Amb la mateixa voluntat, et fem avinent la següent reflexió oberta de l'Assemblea per tal que motivi al debat:

Cassolada popular. A la recerca d’un espai popular crític i transformador.
Durant els mesos de maig i juny un conjunt de ciutadans i ciutadanes de Lleida vam creure que ja n’hi havia prou, que s’havia acabat lamentar-nos del caràcter antisocial que havien pres les mesures per pal·liar la crisi econòmica adoptades pel govern socialista i el tripartit. Vam sentir la necessitat de sortir al carrer per expressar aquest descontent i vam decidir fer-ho en forma de cassolada en un lloc simbòlic de Lleida, a la plaça de l’IEI, davant la seu del PSC de Lleida i del Ministeri d’Economia i Hisenda. La nostra activitat ha consistit en elaborar pancartes que, setmana rere setmana, hem penjat a la porta de la seu del PSC. Hem elaborat i difós també diferents pamflets i creat un bloc on hem anat plasmant el contingut dels diferents missatges que hem cregut necessari traslladar a la ciutadania.

Han sigut set cassolades de moment, set setmanes consecutives en que al voltant d’una cinquantena de persones ens hem anat trobant i hem anat perfilant, avançant, el que poden ser el primers passos de la creació d’un espai ciutadà necessari per respondre a les agressions socials que, des dels distints àmbits de poder polític i econòmic, se’ns estan imposant com a resposta a la crisi. A aquest espai de trobada li hem donat forma d’organització assembleària: l’assemblea ciutadana “que la crisi la paguin els rics”. Ha sigut en el decurs dels dies de cassolada, i fruit de la reflexió col·lectiva, que hem anat creant els primers continguts reivindicatius acceptats per tots els participants en l’assemblea.

Alguns de caràcter més general:

1- No pagar un deute que no hem generat: No al pagament del deute.
2- El retorn de tots el milions pagats als banquers. Hi ha moltes necessitats per cobrir.
3- L’incautament de tots els béns dels causants de la crisi. Són grans fortunes que han de responsabilitzar-se del que han ocasionat.
4- Una reforma fiscal d’urgència: cal que els que més tenen paguin més.
5- La recuperació de l'espoli que s’ha realitzat a través de la corrupció dels alts càrrecs públics.

D’altres amb un clar intent de presentar mesures concretes dirigides a la ciutadania de Lleida i que interpel·lin a les institucions d’aquesta ciutat:

1. Exigim a la Paeria el transport, aigua i llum gratuïts per les persones aturades.
2. Exigim que es doni suport institucional i polític a les persones que, degut a la crisi, no poden fer front a les hipoteques i es troben immerses en processos d'embargament: renegociació del deute sense interessos.
3. Demanem que la Paeria faci de mediadora per aturar el desnonament d'aquelles persones afectades per la crisi que no puguin pagar les seves hipoteques.
4. Requerim que es plantegi la necessitat de recuperar (o negociar amb els constructors la recuperació) tots aquells pisos desocupats de la ciutat per cedir-los en usdefruit a les persones necessitades.

Considerem que l’experiència ha resultat exitosa, ens ha servit per fer-nos visibles entre la ciutadania de Lleida i sobretot per trobar-nos entre nosaltres i començar a treballar a nivell pràctic en l’organització popular contra la crisi. Som optimistes i estem esperançats en el que pot representar un espai social i polític que ha de poder aglutinar a tots aquells ciutadans i ciutadanes que sentin que ha arribat el moment de dir prou i sortir al carrer per intentar aturar el que de ja s’ha convertit en la major agressió sobre els drets socials i laborals de la història d’això que en diuen democràcia.

Pensem que en un moment com l’actual cal fer l’esforç de crear i potenciar espais com aquest de confluència entre persones de diferents tendències socials i polítiques però amb un mínim comú denominador: no estar disposades a acceptar que la crisi representi l’excusa perfecta per retallar els drets socials (pensions, educació , sanitat etc.) i laborals, amb l’increment de la precarietat i la incertesa en la vida de les persones que això suposa. Un comú denominador que per tant, planteja clarament que no han de ser les persones més febles de la societat -immigrants, treballadors, aturats, pensionistes, estudiants, autònoms- els que han de suportar el cost d’una crisi causada per una dinàmica explotadora i especuladora d’un capitalisme cada cop més salvatge.

Durant l’estiu aturarem les cassolades de cada setmana, però ho farem només amb la intenció de treballar a nivell de discussió en el que han de ser les noves propostes de l’assemblea que esperem es facin visibles a la ciutat de Lleida a partir del setembre. Durant aquests mesos continuarem difonent el missatge de l’assemblea, continuarem teixint noves complicitats i esperem arribar al setembre amb un instrument prou fort perquè el descontent popular esdevingui un clam a la ciutat de Lleida.

Assemblea Ciutadana "Que la crisi la paguin els rics"
cassolades.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada